Приказ основних података о документу
Food in Roman Britain - Joan P. Alcock
dc.creator | Raičković Savić, Angelina | |
dc.date.accessioned | 2023-11-20T12:40:40Z | |
dc.date.available | 2023-11-20T12:40:40Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.issn | 1452-7448 | |
dc.identifier.uri | http://rai.ai.ac.rs/handle/123456789/704 | |
dc.description.abstract | Knjigu Food in Roman Britain napisala je Joana Pilsbury Alcock koja u svom bibliograf skom opusu ima i druge naslove na sličnu temu, a pre svih to su Food in the Ancient World, Life in Ancient Rome, Life in Roman Britain i Daily Life of the Pagan Celts, čime se svakako može svrstati u vrsne poznavaoce teme o kojoj piše. Višegodišnje iskustvo kao predavača na South Bank Univerzitetu na predmetima istorije i istori je hrane upotpunjavala je putovanjima po Evropi i Dalekom Istoku što joj je pružilo obilje materijala za ovu knjigu. U njoj je želela da predstavi ishra nu, pripremu hrane i njeno serviranje kao i navike ljudi koji su naseljavali Rimsku Britaniju, praveći poređenja sa hranom i ishranom u drugim delo vima Rimskog Carstva. Knjiga se sastoji od 192 strane, 128 crteža i fotografija, 222 bibliografske jedinice i spiska od 39 antičkih izvora spomenu tih u tekstu. Iako je ova knjiga prvi put štampana još 2001. godine (u izdanju Tempus Publishing-a) njen kvalitet i zanimljiva tema uticali se da se ti raž rasproda i da se knjiga ponovo štampa 2010. i 2014. godine. Ova publikacija je prvenstveno na menjena arheolozima koji se bave temom ishrane u rimskom periodu, ali je napisana stilom koji je dostupan i običnom čitaocu zainteresovanom za ovaj period i temu. Hrana, kao i proces njene pri preme uvek su zanimljivi za proučavanje, jer čine veliki deo čovekovog života, a ova knjiga na ak tuelnosti dobija i time što je sve više ljudi zainte resovano za antičke recepte i pripremu hrane, bilo prema originalu ili adaptirane da bi se prilagodile današnjem ukusu. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Centar za nove tehnologije Viminacium | sr |
dc.publisher | Beograd : Arheološki institut | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | Arheologija i prirodne nauke | sr |
dc.subject | ishrana u rimsko vreme | sr |
dc.subject | istorij hrane | sr |
dc.subject | Provincije Rimskog carstva | sr |
dc.subject | antički izvori | sr |
dc.subject | recepti | sr |
dc.subject | namirnice | sr |
dc.title | Food in Roman Britain - Joan P. Alcock | sr |
dc.type | review | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.citation.epage | 222 | |
dc.citation.spage | 219 | |
dc.citation.volume | 9 | |
dc.identifier.fulltext | http://rai.ai.ac.rs/bitstream/id/2655/AiPN9.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rai_704 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |