Посуђе и кување у Манастиру Студеница у 13-14. веку: анализа трагова употребе
Апстракт
Анализа трагова употребе на керамичким посудама из
дефинисаних и поуздано датованих археолошких контекста открива неке
детаље у свакодневној пракси кувања у манастиру Студеници током 13–
14. века. Разматраће се наслаге гари, абразивни и неабразивни трагови на
посудама из различитих функционалних скупина, у основи за кување хра-
не и конзумирање јела и пића. Ова анализа, прва те врсте примењена на
средњовековној керамици, отвара пут ка поузданијем и свеобухватнијем
сагледавању начина коришћења посуђа у раздобљима средњег века.
Кључне речи:
керамика / средњи век / наслаге гари / хабање / употребни век посудеИзвор:
Arhaika, 2015, 3, 167-190Издавач:
- Београд : Филозофски факултет
Финансирање / пројекти:
- Процеси урбанизације и развоја средњовековног друштва (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-177021)
Напомена:
- Pottery and Culinary Practices in the Studenica Monastery (Southwestern Serbia): A Use-Alteration Analysis
Институција/група
Археолошки институт / Institute of ArchaeologyTY - JOUR AU - Бикић, Весна PY - 2015 UR - http://rai.ai.ac.rs/handle/123456789/1122 AB - Анализа трагова употребе на керамичким посудама из дефинисаних и поуздано датованих археолошких контекста открива неке детаље у свакодневној пракси кувања у манастиру Студеници током 13– 14. века. Разматраће се наслаге гари, абразивни и неабразивни трагови на посудама из различитих функционалних скупина, у основи за кување хра- не и конзумирање јела и пића. Ова анализа, прва те врсте примењена на средњовековној керамици, отвара пут ка поузданијем и свеобухватнијем сагледавању начина коришћења посуђа у раздобљима средњег века. PB - Београд : Филозофски факултет T2 - Arhaika T1 - Посуђе и кување у Манастиру Студеница у 13-14. веку: анализа трагова употребе EP - 190 IS - 3 SP - 167 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rai_1122 ER -
@article{ author = "Бикић, Весна", year = "2015", abstract = "Анализа трагова употребе на керамичким посудама из дефинисаних и поуздано датованих археолошких контекста открива неке детаље у свакодневној пракси кувања у манастиру Студеници током 13– 14. века. Разматраће се наслаге гари, абразивни и неабразивни трагови на посудама из различитих функционалних скупина, у основи за кување хра- не и конзумирање јела и пића. Ова анализа, прва те врсте примењена на средњовековној керамици, отвара пут ка поузданијем и свеобухватнијем сагледавању начина коришћења посуђа у раздобљима средњег века.", publisher = "Београд : Филозофски факултет", journal = "Arhaika", title = "Посуђе и кување у Манастиру Студеница у 13-14. веку: анализа трагова употребе", pages = "190-167", number = "3", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rai_1122" }
Бикић, В.. (2015). Посуђе и кување у Манастиру Студеница у 13-14. веку: анализа трагова употребе. in Arhaika Београд : Филозофски факултет.(3), 167-190. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rai_1122
Бикић В. Посуђе и кување у Манастиру Студеница у 13-14. веку: анализа трагова употребе. in Arhaika. 2015;(3):167-190. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rai_1122 .
Бикић, Весна, "Посуђе и кување у Манастиру Студеница у 13-14. веку: анализа трагова употребе" in Arhaika, no. 3 (2015):167-190, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rai_1122 .